Natura juridică a contractului de depuneri de economii băneşti la C.E.C. Raportul juridic dintre C.E.C., titularul libretului şi împuternicitul acestuia, precum şi raportul juridic dintre deponent ca titular al libretului şi împuternicit. Depunerile pe nu

Contractul de depunere de economii băneşti la Casa de Economii şi Consemnaţiuni constituie o varietate a contractului de depozit, con-stînd în acordul de voinţă intervenit între C.E.C., în calitate de depozitar şi o persoană fizică sau juridică, în calitate ele deponentă, prin effec-tul căruia depozitarul primeşte spre păstrare sumele de bani încredinţate de depunător, cu obligaţia de a i se restitui la cerere, integral sau parţial şi a i se plăti dobînzi sau cîştigurî.

în conformitate cu dispoziţiile art. 16 clin Statutul C.E.C., aprobat prin Decretul nr. 371/1958, primrea depunerilor la C.E.C. se face pe numele persoanelor care au efectuat depunerile, pe numele altor persoane sau la purtător.

Sumele consemnate la C.E.C. se restituie, potrivit art. 17 din statut, la cererea titularilor, care pot dispune de acestea personal sau prin împuternicit.

Acelaşi statut prevede în art. 18 că sumele depuse la C.E.C., de părinţi sau de tutori pe numele minorilor se restituie părintelui sau tutorelui, pînă la împlinirea vîrstei de 14 ani a minorului, iar peste a-ceastă vîrstă, minorului însuşi cu acordul părintelui sau1 tutorelui.

Rezultă că depunerile la C.E.C. dau naştere la două categorii de raporturi juridice diferite: unul între C.E.C., titularul libretului şi împuternicit în temeiul Decretului nr. 371/1958, Statutului C.E.C. şi celorlalte reglementări specifice, iar altul între deponent, titularul libretului şi împuternicit reglementat de Codul civil.

Corecta soluţionare a litigiilor intervenite între persoanele fizice angajate în operaţiuni C.E.C., impune cercetarea şi stabilirea naturii juridice reale a raporturilor dintre părţi, a drepturilor şi obligaţiilor pe care acestea şi le-au asumat, aflarea voinţei lor reale, în funcţie de împrejurările concrete ale cauzei, stabilite pe bază de probe certe.

în cauză părţile şi-au imputat, reciproc, lichidarea unor depozite C.E.C. constituite în timpul căsătoriei, pe librete emise atît pe numele minorilor rezultaţi clin căsătorie, cu clauză de retragere în favoarea părinţilor titularilor (reclamanta şi pîrîtul), cît şi pe numele acestora.

Atît realitatea depunerilor la C.E.C. cît şi lichidarea libretelor respective de către fiecare dintre părţi neputînd fi contestate, se impunea verificarea, prin probe, a naturii reale a raporturilor dintre părţi, create prin consemnarea economiilor lor comune pe numele minorilor rezultaţi clin căsătorie, respectiv dacă părţile au avut în vedere un contract de mandat, de donaţie, în favoarea copiilor loiî minori, ori altă convenţie.

Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 483 din 18 martie 1986.

Articole din aceeasi categorie: