încredinţarea copilului spre creştere şi educare unuia dintre părinţi. Dreptul celuilalt părinte la legături personale cu minorul. Modalităţi de exercitare a dreptului.

Atîta timp cît nu s-a pronunţat împotriva sa o hotărîre de decădere din drepturile părinteşti, dreptul şi, în acelaşi timp, obligaţia părintelui căruia nu i s-a încredinţat copilul de a contribui la creşterea şi educarea lui se pot realiza în diferite moduri ca, de pildă, vizitarea copilului la domiciliul celuilalt părinte, lăsarea copilului la domiciliul său, precum şi încuviinţarea dată de a-1 avea pe copil un anumit interval de timp, cum ar fi în perioada vacanţelor şcolare. în toate aceste situaţii instanţa va stabili timpul şi modalităţile în care se va exercita menţionatul drept, ţinîncl seama că drepturile părinteşti trebuie să fie exercitate în interesul copiilor.

Vizitarea copiilor la domiciliul părintelui căruia i-au fost încredinţaţi spre creştere şi educare se face numai în cazul în care din cauza unei boli sau afecţiuni deplasarea la domiciliul celuilalt părinte nu este posibilă şi deci vizitarea lor nu se poate face decît la domiciliul acestora. Prezenţa părintelui căruia i-au fost încredinţaţi copiii şi eventualul său amestec, mai ales cînd r'elaţiile sale cu celălalt părinte sînt încordate, îngreuiază mult în asemena cazuri menţinerea unei legături normale cu părintele care vine în vizită.

Trib. jud. Timiş, decizia civ. nr. 907 din 21 iulie 1983,

Articole din aceeasi categorie: