împărţirea bunurilor comune. Sume cheltuite in scopuri personale. Sume plătite cu titlu de pensie de întreţinere pentru copil din afara căsătoriei (sau din altă căsătorie). Consecinţe asupra cotei de contribuţie.
Este de principiu că aportul soţilor la dobîndirea bunurilor comune se stabileşte în raport cu veniturile din munca prestată în scopul realizării sarcinilor comune căsătoriei şi în raport cu munca depusă în gospodărie şi pentru creşterea copiilor.
Prin urmare, deşi veniturile din muncă ale soţilor sînt bunuri comune, ele servesc, totodată, pentru determinarea cotei-părţi ce revine fiecăruia din totalitatea bunurilor comune.
Rezultă, din cele de mai sus, că, dacă un soţ contribuie numai cu o parte din veniturile sale din muncă la dobîndirea bunurilor comune, cota lui în aceste bunuri se determină potrivit acestei contribuţii, fără a se considera că cealaltă parte a veniturilor din muncă cheltuită în scopuri personale, se include în masa bunurilor comune.
Sumele cheltuite de un soţ în scopuri personale afectează cota de contribuţie a acestuia la realizarea comunităţii ele bunuri, diminuînd-o.
A admite altfel, ar însemna să se considere că aportul fiecărui soţ la dobîndirea bunurilor comune să se determine în raport cu totalul veniturilor clin muncă realizate, iar nu în raport cu contribuţia lui efectivă. reală, cu veniturile din muncă pentru dobîndirea bunurilor comune.
Nu se poate susţine cu temei că sumele plătite cu titlu de jaensie de întreţinere pentru un copil clin afara căsătoriei ori pentru altă datorie personală se află juridic în patrimoniul comunitar numai pe motivul că clacă nu s-ar fi plătit sumele respective ele ar fi făcut parte din bunurile comune.
Includerea sumelor plătite pentru o datorie personală în masa bunurilor comune înseamnă împărţirea unor bunuri care nu există la data partajului.
Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 2 419 din 31 octombrie 1984.