Cînd soţul figurează în contractul de închiriere numai ca membru al familiei, celălalt soţ care vine în locuinţă în această calitate dobîndeşte numai un drept subordonat care încetează odată cu încetarea calităţii de soţ. In cazul în care la divorţ se înc
Potrivit art. 15 alin. 1 din Legea nr. 5/1973, locuinţa din fondul locativ de stat, se atribuie în folosinţa titularului contractului de închiriere. în alineatul al doilea al acestui articol, se arată că fac parte din familie, în înţelesul alin. 1, soţii şi copiii, precum şi părinţii soţilor întreţinuţi de aceştia.
Persoana care vine, prin căsătorie, în locuinţa soţului dobîndeşte un drept locativ, putîndu-i-se atribui, în caz de divorţ, acea locuinţă, în condiţiile prevăzute de art. 22 clin Legea nr. 5/1973; cînd însă, soţul este numai membru al familiei, fiind trecut nominal în contractul de închiriere, celălalt soţ, care vine în locuinţă în această calitate, dobîndeşte numai un drept subordonat, drept care încetează odată cu încetarea calităţii de soţ.
Conform art. 22 din Legea nr. 5/1973, în caz de divorţ, în situaţia cînd din căsătorie au rezultat copii, clacă soţii nu au convenit altfel, beneficiul contractului privitor la locuinţă foloseşte soţului căruia i s-au dat în îngrijire copiii minori.
Mai este de arătat că din relaţiile de familie rezultă obligaţii de sprijin material care subzistă şi după desfacerea căsătoriei, sub forma obligaţiei de întreţinere. Obligaţia de întreţinere implică asigurarea mijloacelor necesare traiului, inclusiv a locuinţei, iar potrivit art. 93 din
Codul familiei, ea poate fi executată şi în natură, instanţa fiind îndreptăţită să aprecieze şi să stabilească ea modalitatea executării în raport de împrejurări.
Aceasta înseamnă. că instanţa, la cerere, apreciind împrejurările cauzei, va putea obliga pe soţul titular al unui spaţiu de locuit, în calitate de chiriaş şi chiar de proprietar, ca, în asemenea situaţii, să asigure celuilalt soţ şi copiilor minori ce i-au fost încredinţaţi dacă acesta şi minorii nu au unde locui o suprafaţă locativă, fie în apartamentul ce ocupă fie în altă clădire. In situaţia în care conlocuirea copiilor şi a soţului căruia i-au fost încredinţaţi, împreună cu celălalt soţ, titular al locuinţei, nu ar fi posibilă în fapt sau nu ar fi indicată, se va putea dispune, în mod provizoriu, evacuarea lui clin locuinţă pînă ce li se va asigura o altă locuinţă.
Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 2 081 din 29 octombrie 1983.