Ordonanta presedintiala in raporturile dintre soti

 

Relaţiile de familie, potrivit articolului 2 C. fam., trebuie să se bazeze pe prietenie şi pe afecţiune reciprocă între membrii ei, care sînt datori să-şi acorde unul altuia sprijin moral şi material.

Prietenia şi afecţiunea reciprocă a soţilor, ca şi sprijinul moral şi material pe care şi-1 datorează unul altuia, constituie un principiu de bază al dreptului familiei.

în timpul căsătoriei intervin însă uneori neînţelegeri mai mult sau mai puţin grave care pot determina despărţirea lor în fapt sau pot pune în pericol sănătatea, integritatea corporală şi chiar viaţa unuia dintre ei.

Aspectele care pot da naştere unei astfel de situaţii pot avea drept cauză concretă următoarele : a) izgonirea din domiciliul comun a unuia dintre soţi, precum şi a copiilor minori adeseori cu consecinţa privării celor izgoniţi de mijloace de subzistenţă şi de anumite bunuri de strictă necesitate : b) părăsirea domiciliului conjugal de către unul din soţi, care ia şi bunurile proprii de strictă necesitate ale celuilalt sau bunuri comune expuse înstrăinării, sustrăgîndu-se totodată de la obligaţia de ajutorare inerentă calităţii de părinte sau de soţ şi lipsind de mijloace de existenţă pe descendenţii minori sau pe soţul părăsit; c) maltratarea soţiei şi a copiilor minori de către soţul alcoolic, pe care-i alungă din domiciliul comun cărora le face imposibilă continuarea convieţuirii în comun, şi a căror sănătate, integritate şi chiar viaţa sînt puse permanent în pericol.

Potrivit legislaţiei noastre în vigoare, este firesc ca soţul izgonit, privat de locuinţă, de bunurile de strictă necesitate şi de mijloace de existenţă sau soţul părăsit căruia i s-au ridicat bunurile proprii de absolută necesitate sau parte din bunurile comune şi care este lipsit de mijloace de subzistenţă ori soţul care nu mai poate suporta prezenţa celuilalt soţ în domiciliul comun, punîndu-i în pericol prin comportarea lui sănătatea şi chiar viaţa, să aibă dreptul de urgentă ocrotire din partea justiţiei şi să-şi poată restabili cu promptitudine drepturile încălcate. în acest scop, aşa cum vom vedea, se poate recurge la calea procedurii ordonanţei preşedinţiale.

Articole din aceeasi categorie: