Minor în vîrstă de peste 14 ani. Capacitatea de exerciţiu restrînsă. Condiţii privind desfăşurarea activităţii procesuale în care un asemenea minor figurează ca parte.
Potrivit art. 9 din Decretul nr. 31/1954, minorul care a împlinit vîrsta de 14 ani, are capacitate de exerciţiu restrînsă. Ca atare, deşi participă personal la încheierea actelor juridice şi la activitatea procesuală deci fără a mai fi reprezentat are nevoie, totuşi, de întregirea acestei capacităţi restrînse, de către părinţi şi, în lipsa acestora, de către tutore.
In ce priveşte activitatea procesuală-, cînd minorul este parte în proces, dispoziţiile art. 9 din Decretul nr. 31/1954 se întregesc cu prevederile art. 42 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora, pentru persoanele care nu au capacitate de exerciţiu deplină, funcţionează instituţia asistării.
Aşa fiind, în procesele civile, minorul care a împlinit 14 ani, trebuie asistat de părinţii săi sau de tutore, aceştia urmînd să fie alături de minor şi să semneze împreună cu el cererile adresate instanţei.
în cauză se constată că pîrîta deşi este minoră, avînd vîrsta de peste 14 ani, nu a fost asistată de părinţi sau de tutore, părinţii înfietori fiind decedaţi.
Aşadar, este greşită menţiunea făcută de judecătorie în sentinţă în sensul că minora a fost asistată de curator, o asemenea dovadă ne-existînd la dosar.
în aceasă situaţie, hotărîrile, pronunţate în cauză sînt lovit'e ele nulitate, impunîndu-se ca atare, casarea lor şi rejudecarea cauzei cu respectarea prevederilor legale la care s-a făcut referire mai sus.
Trib. Supr.. S. civ., decizia nr. 2 546 din 10 noiembrie 1985.
Articole din aceeasi categorie: |
---|