încredinţarea minorilor spre creştere şi educare, prin hotărîre judecătorească. Schimbarea împrejurărilor care au determinat-o. Competenţă.
Atunci cînd se constată că împrejurările care au determinat luarea măsurii în legătură cu încredinţarea copiilor minori s-au schimbat, comitetul (biroul) executiv al consiliului popular; sau comisia pentru ocrotirea minorilor poate revoca sau înlocui măsura luată iniţial cu o altă măsură ori poate dispune schimbarea familiei sau a persoanei la care se află minorul.
La fel se procedează şi în cazurile în care încredinţarea minorilor a fost dispusă prin hotărîre judecătorească definitivă, cu excepţia acelora în care luarea măsurii de ocrotire este lăsată, potrivit Codului familiei, în competenţa instanţelor judecătoreşti. Astfel este, de pildă, cazul prevăzut în art. 112 din acest cod, în care instanţa redă părintelui exerciţiul drepturilor cu privire la persoana copilului, după ce au încetat împrejurările care au dus la decăderea sa din drepturile părinteşti.
Trib. Supr.. S. civ., decizia nr. 2 177 din 10 decembrie 1975.
Articole din aceeasi categorie: |
---|