Contractarea unei locuinţe în timpul concubinajului. Rate plătite de concubini care ulterior s-au căsătorit, continuînd plata. Contribuţia concubinului şi apoi a soţului necontractant. Efecte.

Cînd concubinii, care s-au căsătorit ulterior, au convieţuit şi gospodărit şi împreună au plătit ratele scadente la împrumutul contractat în vederea construirii apartamentului, contract de construire încheiat numai pe numele unuia din ei în timpul concubinajului, rezultă că soţul necontractant a plătit ratele nu cu intenţia de a împrumuta acestuia sumele de bani respective. Concluzia ce se poate trage este că nici un moment pirita nu a înţeles, după cum nu a înţeles nici reclamantul, să-i împrumute acestuia sumele cu care a contribuit ea la plata ratelor scadente şi să i se restituie ulterior, ci ca să-şi realizeze o locuinţă comună care să aparţină ambilor, în codevălmăşie.

Or, cînd unul dintre viitorii soţi construieşte un imobil pe numele său, dar şi cu contribuţia celuilalt, rezultînd din probe că ambii au convenit ca imobilul să devină bun comun,,în codevălmăşie pe data căsătoriei lor, convenţia astfel încheiată este deplin valabilă şi urmează să-şi producă efectele, de la data încheierii căsătoriei.

Trib. Supr., S. civ., decizia nr, 321 din 11 februarie 1984.

Articole din aceeasi categorie: