Casatorie. Actiune cuprinzand atat motive de nulitate cat si motive de divort. Obligatia instantei. Consecinte. Aplicarca Decretului nr. 68/1976.

1. In situaţia în care acţiunea conţine atît elemente specifice divorţului, cît şi specifice nulităţii căsătoriei, instanţa era datoare să-şi exercite rolul activ şi să ceară reclamantului să-şi precizeze obiectul acţiunii, cu respectarea principiului contracUctorialităţii dezbaterilor, punîndu-se în discuţia părţilor dacă, după conţinutul ei, este vorba de o acţiune în nulitatea căsătoriei sau de o acţiune de divorţ.

In cazul în care, în urma precizării acţiunii, aceasta va fi caracterizată ca fiind în anularea căsătoriei, judecătoria, potrivit art. 2 pct. 1 lit. c) Cod pr. civ., îşi va declina competenţa în favoarea tribunalului competent.

2. Pentru ambele ipoteze, în măsura în care se va constata că încheierea căsătoriei s-a făcut în scopul stabilirii domiciliului în Municipiul Bucureşti, urmează a se avea în vedere şi art. 10 lit. b) din Decretul nr. 68/1976 privind schimbarea domiciliului din alte localităţi în oraşe declarate, potrivit legii, oraşe mari. In acest caz, instanţa jude-căsătorească va comunica hotărîrea, rămasă definitivă, Comitetului executiv al Consiliului popular competent.

 

Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 638 din 16 aprilie 1985.

Articole din aceeasi categorie: