Bunuri comune ale soţilor. Proprietate in devălmăşie. Formele sub care se prezintă. Caracteristici. Bun cumpărat de soţi împreună cu alte persoane.
Dreptul de proprietate poate să se prezinte sub două forme: fie sub forma proprietăţii individuale, în sensul că bunul aparţine unei singure persoane, fie sub forma proprietăţii comune, în înţelesul că aparţine mai multor persoane. Proprietatea comună, la rîndul ei, poate să se prezinte sub forma coproprietăţii, adică a proprietăţii pe cote-părţi, situaţie în care coproprietarii cunosc de la început întinderea dreptului lor sub forma unei fracţiuni matematice (1/2, 1/3, 1/4 etc.), fără însă a cunoaşte partea ce li se cuvine din bun, aceasta realizîndu-se abia cu prilejul ieşirii din indiviziune, cînd se individualizează în bunul respectiv cota-parte din drept. Proprietatea comună se mai poate prezenta insă şi sub forma devălmăşiei, situaţie în care codevălmaşii nu cunosc nici măcar întinderea dreptului lor, atît cota-parte din drept, cît şi cota-parte din bunuri, determinîndu-se odată cu ieşirea din indiviziune.
Prin art. 30 din Codul familiei s-a instituit, în raporturile patrimoniale dintre soţi, regimul devălmăşiei. Acest regim nu poate fi extins însă la alte situaţii, cum ar fi aceea a achiziţionării în comun, de către
soţi cu alte persoane, a unor bunuri. într-o atare situaţie urmează să se aplice regulile care cîrmuiesc proprietatea comună pe cote-părţi, dacă aceasta a fost înţelegerea părţilor.
Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 1 080 din 12 mai 1972.
Articole din aceeasi categorie: |
---|