Bunuri comune. Acţiune în revendicare a unui imobil bun comun. Citarea unui singur soţ. Ino-pozabilitatea faţă de celălalt a hotărîrii obţinute. Anularea executării silite.
Faţă de dispoziţiile art. 35 alin. 2 din Codul familiei care interzic înstrăinarea unui imobil bun comun de către unul din soţi fără con-simţămîntul expres al celuilalt, rezultă, pe cale de consecinţă, că, în cazul revendicării unui astfel de imobil, trebuie citaţi în proces ambii soţi.
Citarea numai a unuia dintre ei are drept efect inopozabilitatea şi, drept urmare, imposibilitatea executării hotărîrii faţă de soţul care nu fusese citat în cauză.
In speţă, printr-o hotărîre rămasă definitivă, a fost admisă acţiunea în revendicare a proprietarului terenului în litigiu, în contradictoriu cu un singur pîrît, Procedîndu-se la punerea în executare a hotărîrii, soţia pîrîtului formulează o contestaţie la executare, pe considerentul că acel teren, fiind dobîndit în timpul căsătoriei, constituie un bun comun al ambilor soţi, iar ea nu fusese citată în procesul privind revendicarea terenului respectiv. Pentru aceste motive, stabilindu-se că, într-adevăr, contestatoarea nu fusese citată în acea cauză, contestaţia la executare se admite.
Trib. jud. Bacău, decizia civ. nr. 433 din 27 aprilie 1981.
Articole din aceeasi categorie: |
---|