Obligaţie de întreţinere între foştii soţi. Femeie încadrată în gradul III de invaliditate,

Potrivit art. 86 din Codul familiei, are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie, neavînd putinţa unui cîştig din muncă din cauza incapacităţii de a munci.

în dosar s-a stabilit, prin expertiza medico-legală efectuată de Laboratorul de Medicină Legală Hunedoara-Deva că, raportat la afecţiunile de care suferă reclamanta (fosta soţie a pîrîtului), ea se încadrează în gradul III de invaliditate.

In art. 24 alin. 2 lit. c din Legea nr. 3/1977 se prevede că în gradul III de invaliditate se încadrează persoanele care şi-au pierdut jumătate din capacitatea de muncă, iar în art. 23 alin. 4 din aceeaşi lege se face precizarea că, persoanele care şi-au pierdut jumătate din capacitatea de muncă pot beneficia de pensie de invaliditate de gradul: III numai dacă lucrează jumătate din durata normală a programului de lucru.

Rezultă deci că reclamanta are) dreptul şi obligaţia să muncjească şi, în această ipoteză, ar putea realiza venituri din muncă care să-i acopere nevoile sale de trai. O astfel de interpretare se bazează şi pe faptul că reclamanta, avînd vîrsta de 47 ani, are posibilitatea să se încadreze în muncă şi să realizeze o vechime care apoi, în viitor, să-i permită să fie şi beneficiara unei pensii pentru limita de vîrstă.

în aprecierea raporturilor dintre părţi urmează a se avea înj vedere şi faptul (recunoscut de reclamantă) că a fost încadrată în muncă pînă în anul 1979, cînd i s-a desfăcut disciplinar contractul de muncă, şi de atunci nu s-a mai încadrat la altă unitate. Rezultă deci că reclamanta a ajuns în nevoie din propria ei culpă şi că ar putea înlătura această situaţie dacă s-ar încadra în muncă.

Trib. jud. Hunedoara, decizia civ. nr. 726 din 20 iulie 1984.

Articole din aceeasi categorie: