Construcţie pe terenul altuia. Soţi. Partaj.

Proprietarul unui teren are posibilitatea, potrivit art. 488 din Codul civil, să invoce dreptul de proprietate prin accesiune asupra construcţiilor edificate de altă persoană, pe terenul său. în acest caz, proprietarul terenului are obligaţia de a despăgubi pe constructor (art. 494 din Codul civil sau convenţia părţilor).

Cît timp, însă, proprietarul terenului nu îşi valorifică acest drept de a invoca dobîndirea proprietăţii prin accesiune asupra construcţiilor şi lasă pe constructor a avea nestingherită folosinţa, nu poate fi obligat a despăgubi pe constructor. Altfel, ar însemna ca, peste voinţa sa, proprietarului terenului să i se creeze o situaţie împovărătoare, deşi potrivit alternativelor prevăzute în art. 494 din Codul civil, neajunsurile trebuie să le suporte constructorul.

In cazul în care soţii sînt constructori pe terenul altei' persoane, în patrimoniul comun al acestora se află toate drepturile decurgînd din faptul edificării construcţiilor, adică dreptul de a le folosi şi ele a fi despăgubiţi de proprietarul terenului, dacă acesta îi va lipsi de dreptul de folosinţă.

Dreptul de despăgubire poate fi evaluat pentru că bunul are o valoare. Cînd creanţa este certă şi lichidă (fiind stabilită valoarea construcţiilor), dar nu este exigibilă, ea poate fi valorificată numai dacă proprietarul terenului îşi apropie folosinţa construcţiilor.

Aceste drepturi patrimoniale, evaluabile în bani, pot şi trebuie să facă obiectul împărţelii între soţi, în condiţiile precizate de art. 36 din Codul familiei, raportat la prevederile art. 741 din Codul civil.

Adoptarea uneia din modalităţile de împărţeală (lotizare) este o chestiune pe care instanţa o rezolvă în raport de particularităţile cazului concret dedus judecăţii.

Dacă folosinţa construcţiilor derivîncl dintr-o creanţă neexigibilă nu se poate fragmenta din diferite cauze, urmează a fi atribuită unuia din copartajanţi.

Dacă, ulterior, proprietarul fondului înţelege să-şi valorifice dreptul' său de proprietate, prin accesiune, asupra construcţiilor, dreptul de folosinţă din partea constructorilor încetează, fiecare avînd dreptul să primească de la proprietar cloar cîtimea din creanţă ce i s-a atribuit, ca echivalent bănesc, al părţii corespunzătoare din construcţie.

Dacă aceasta a fost determinată în contradictoriu atît cu coparta-janţii, cît şi cu proprietarul terenului, însăşi întinderea c-otei-părţi din creanţă îi este opozabilă şi acestuia din urmă. în ipoteza cînd proprietarul fondului nu a.figurat în procesul de partaj, bineînţeles că atît existenţa cît şi întinderea creanţei, în caz de neînţelegere, urmează a se clarifica pe calea unui litigiu menit a conduce la o hotărîre opozabilă şi proprietarului de teren. - 

Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 1 068 din 15 mai 1983 şl decizia nr. 1 17G din 7 iunie 1983. ......

Articole din aceeasi categorie: