Concubini. Bunuri dobîndite în perioada convieţuirii. împărţire. Regim juridic. încheiere ulterioară a căsătoriei.

Concubinii nu beneficiază ele prezumţia de comunitate asupra bunurilor, prevăzută de art. 30 din codul familiei, dispoziţie care este aplicabilă numai bunurilor dobîndite în timpul căsătoriei, astfel încît ei nu sînt consideraţi, în baza legii, proprietari în devălmăşie asupra bunurilor dobîndite în perioada convieţuirii. Aceasta nu împiedică însăi constatarea pe baza convenţiei lor, expresă ori tacită, că bunurile s-au dobîndit pentru a fi proprietatea lor indiviză, în raport de contribuţia fiecăruia. Mărimea contribuţiei, fiind o chestiune de fapt, se stabileşte, în caz de litigiu, prin probe.

în cazul imobilelor care nu se pot dobindi potrivit legii deeît îri anumite condiţii, dreptul de proprietate aparţine numai concubinului care a îndeplinit cerinţele legale. Celălalt concubin are într-o asemenea situaţie un drept de creanţă şi anume echivalentul bănesc al contribuţiei la dobîndirea bunului, actualizată la valoarea imobilului clin momentul judecării litigiului, aşa cum este firesc şi echitabil în raport de scopul pe care l-au urmărit.

Regimul juridic al bunurilor dobîndite în timpul concubinajului este acelaşi chiar clacă ulterior dobîndirii concubinii s-au căsătorit. Prin urmare, bunurile dobîndite în timpul căsătoriei vor avea un regim juridic diferit şi anume pe acel reglementat de Codul familiei.

Trib. Supr., S. civ., decizia nr. 253 din 5 februarie 1983.

Articole din aceeasi categorie: