Divort.org

Divortul in Ecuador

Divorţul prin acordul soţilor în faţa notarului a fost prevăzut în Legea nr. 2006-62/28.11.2006, prin care se modifică Legea notarilor şi a activităţii notariale şi care stabileşte competenţa notarului de a soluţiona divorţurile prin acordul soţilor, în situaţia în care aceştia nu au copii minori sau incapabili.

In doctrină au fost precizate condiţiile intrinseci ale cererii de divorţ:

1) existenţa unei căsătorii valabil-încheiate, care se probează prin copii certificate ale certificatului de căsătorie eliberate de Registrul de stare civilă;

2) să nu existe copii minori sau majori incapabili, fapt ce se probează cu o declaraţie autentică a ambilor soţi;

3) soţia să nu fie însărcinată, acest lucru probându-se prin declaraţia autentică a acesteia;

4) voinţa şi consimţământul neviciate ale soţilor de desfacere a căsătoriei, fapt ce se probează printr-o declaraţie sub jurământ;

5) voinţa definitivă de desfacere a căsătoriei, manifestată de soţi atât prin cererea de divorţ prezentată notarului, cât şi în timpul înfăţişării/şedinţei stabilite de notar;

Legea nr. 2006-62/2006 stabileşte care este cuprinsul cererii de divorţ şi deşi se referă la condiţiile obişnuite pe care trebuie să le îndeplinească o cerere de chemare în judecată, aşa cum prevede art. 107 din Codul Civil, cererea de divorţ în cazul divorţului pe cale amiabilă în faţa notarului nu reprezintă o cerere de chemare în judecată propriu-zisă, ci o cererc în al cărei cuprins sunt prezente anumite elemente care se regăsesc şi într-o cerere de chemare în judecată.

Astfel, potrivit ari. 107 din Codul Civil, cererea va conţine:

- nume, prenume, vârsta, naţionalitatea, profesia şi domiciliul soţilor;

- numele şi vârsta copiilor rezultaţi din căsătorie;

- manifestarea expresă de voinţă pentru desfacerea căsătoriei;

- enumerarea bunurilor patrimoniale din comunitatea de bunuri;

- dovada plăţii la zi a tuturor impozitelor.

Cei doi soţi vor exprima prin cererea adresată notarului voinţa definitivă de desfacere a legăturii matrimoniale, cerere care trebuie încuviinţată de un avocat cu drept de liberă practică.

Odată prezentată cererea de divorţ în faţa notarului, acesta va cere ca solicitanţii să-şi recunoască semnăturile şi va stabili data şi ora la care va avea loc înfăţişarea/şedinţa, într-un termen de cel puţin de 60 zile, când soţii vor trebuie să ratifice verbal şi de comun acord dorinţa lor de a divorţa.

Cei doi soţi se pot prezenta direct sau prin intermediul unor împuterniciţi speciali în acest sens.

In cazul în care în cadrul înfăţişării stabilite de notar, cei doi soţi sau mandatarii acestora vor reafirma dorinţa lor de desfacere a căsătoriei, notarul va elibera actul de divorţ şi îl va remite Registrului de stare civilă ca să fie făcute menţiunile necesare.

In cazul în care înfăţişarea nu se realizează la data şi ora prevăzute de notar, soţii vor putea solicita o nouă dată şi oră la care aceasta să aibă loc, într-un termen de cel mult 10 zile, ulterioare datei la care ar fi trebuit să aibă loc iniţial.

Dacă soţii nu se prezintă, notarul va clasa cererea.

 

Articol realizat de doamna notar Notar public Lăcrămioara BURLUI-BUZNEA, din cadrul Camerei Notarilor Publici Bacău.

Articole din aceeasi categorie: