Divort.org

Divortul in Columbia

Legiuitorul columbian stabileşte posibilitatea desfacerii căsătoriei în faţa notarului, aşa cum rezultă din art. 34 din Legea nr. 962/2005. Astfel, se poate conveni în faţa notarului prin acordul ambilor soţi, prin intermediul unui avocat, prin înscris autentic, încetarea efectelor civile ale căsătoriei religioase şi desfacerea căsătoriei civile, fără a aduce atingere competenţei stabilite de lege, în favoarea instanţei judecătoreşti. Divorţul în faţa notarului va produce aceleaşi efecte ca şi divorţul pe cale judecătorească. Defensor de familia2 va interveni doar în situaţia în care există copii minori; în acest caz i se va notifica acordul la care au ajuns soţii pentru protecţia copiilor minori.

Procedura notarială privind divorţul este stabilită prin Decretul nr. 4.436/28.11.20053.

Conform decretului sus menţionat, competenţa aparţine oricărui notar, soţii având libertatea deplină ca să aleagă biroul notarial pentru a depune cererea de divorţ, spre deosebire de alte legislaţii care stabilesc că notarul de la locul încheierii căsătoriei sau de la ultimul domiciliu comun al soţilor este singurul competent să soluţioneze divorţul.

Cererea de divorţ adresată notarului public va cuprinde:

- nume, prenume, act de identitate, vârsta şi domiciliul soţilor

- acordul soţilor pentru desfacerea căsătoriei semnat de ambii soţi

- dispoziţii referitoare la modul de îndeplinire a obligaţiilor de întreţinere dintre soţi şi, dacă este cazul, date despre stadiul în care se află comunitatea de bunuri

- informaţii despre existenţa/inexistenţa copiilor minori

Dacă există copii minori, acordul soţilor trebuie să cuprindă:

a) forma în care părinţii vor contribui la creşterea, educarea şi dezvoltarea minorilor, precizându-se cuantumul obligaţiei de întreţinere, locul şi modul îndeplinirii sale, precum şi orice alte aspecte necesare

b) încredinţarea minorilor

c) regimul de vizite şi periodicitatea acestora

Cererea de divorţ va fi prezentată notarului prin

intermediul avocatului şi va avea anexate următoarele documente:

1) copii sau certificatele de naştere şi căsătorie ale soţilor, iar în ipoteza în care există copii minori, copii sau certificatele de naştere ale acestora;

2) procura prin care soţii mandatează avocatul/ avocaţii ca să iniţieze şi să ducă la bun sfârşit divorţul în faţa notarului, incluzând, dacă aşa hotărăsc soţii şi posibilitatea avocatului/avocaţilor de a semna înscrisul autentic prin care se consfinţeşte divorţul.

Manifestarea de voinţă a soţilor privind această atribuţie a avocatului trebuie să fie clar exprimată în cuprinsul împuternicirii.

3) avizul emis de către Defensor de familia cu privire la acordul soţilor asupra relaţiilor cu minorii.

In ipoteza în care cererea de divorţ îndeplineşte cerinţele prevăzute de lege şi nu există sau există copii minori, dar la cererea de divorţ este anexat şi avizul emis de Defensor de familia, notarul va elibera înscrisul autentic ce consfinţeşte divorţul.

In ipoteza în care cererea de divorţ îndeplineşte condiţiile legale, însă există copii minori, fără a avea însă şi avizul emis de către Defensor de familia, notarul se va ocupa de notificarea în scris către acesta a înţelegerii

prezentate de soţi, în ce priveşte copii minori, urmând ca Defensor de familia să emită avizul său în termen de 15 zile de la notificarea făcută de notar.

Dacă în termenul sus menţionat, Defensor de familia nu şi-a exprimat avizul, notarul va redacta certificatul de divorţ ce va conţine înţelegerea soţilor referitoare la copiii lor minori, aşa cum a fost prevăzută în cererea de divorţ.

In cazul în care Defensor de familia face o serie de observaţii cu privire la acordul soţilor, cei interesaţi trebuie să facă ajustările necesare, iar în cazul în care nu le vor face, legea consideră că au renunţat la cererea de divorţ, notarul având obligaţia să returneze soţilor documentele depuse în vederea soluţionării cererii de divorţ.

Odată modificat acordul soţilor cu privire la copiii minori, potrivit indicaţiilor stabilite de către Defensor de familia, notarul va elibera certificatul de divorţ.

înscrisul autentic va fi comunicat de notar funcţionarului competent de la starea civilă care va face menţiunile necesare în registrul de căsătorie şi de naştere ale celor doi foşti soţi.

Divorţul în faţa notarului produce aceleaşi efecte ca şi cel pronunţat în instanţă, nemaifiind necesară recunoaşterea judiciară.

Legea consideră că cei interesaţi au renunţat la cererea de divorţ dacă au trecut două luni de la data când documentul a fost pus la dispoziţia lor spre semnare, iar soţii, personal sau prin avocat, nu s-au prezentat să-1 semneze.

 

Articol realizat de doamna notar Notar public Lăcrămioara BURLUI-BUZNEA, din cadrul Camerei Notarilor Publici Bacău.

Articole din aceeasi categorie: